Sponasor Reklam

Son Dakika Haberleri

İşsizlik Maaşı (İşsizlik Ödeneği) Nedir? Nasıl Alınır?

İşsizlik Maaşı (İşsizlik Ödeneği) Nedir? Nasıl Alınır?

İşsizlik Maaşı (İşsizlik Ödeneği) son zamanlarda merak edilen önemli konulardan biri haline geldi. İşsizlik maaşı nedir? İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır ? İşsizlik Maaşı için kimler alabilir? Bu yazıda detaylara yer verdik.

İşsizlik maaşı işsiz kalanların imdadına yetişen bir süre maddi destek amacı ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununca belirtilen bazı koşulları sağlamaları koşulu ile işsizlik maaşı alabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Nedir?

İşverenin sizi işten çıkarması, iş yerinin kapanması ve haklı fesih sebebi ile işsiz kalmak koşulları ile işsiz kaldıkları belli bir süre 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununca yapılan ödemelerdir.

İşsizlik Maaşı Koşullar Ve Nasıl Alınır?

  • İşsizlik maaşı alabilmeniz için kendi irade ve kusurunuz dışında işsiz kalmış olmalı.
  • İşsiz Kalmadan önceki son 120 gün sigortalı olarak çalışıyor olmalı.
  • İşsiz kalmadan önceki dönemlerde 600 gün boyunca işsizlik sigortası yatırılmış olmalı.
  • İşsiz kaldığı dönemden sonra 30 Gün içinde işkura başvurmalı.
İşsiz kaldıktan sonra 30 gün içinde iş kura başvurmalıdır. Başvurular şahsen veya elektronik ortamda yapılabilinir. İşsizlik maaşı alabilmeniz için yeni bir iş için çalışabilir olmalısınız. İşkura müracatlarınızda iş arama kaydınız oluşturulur.

İşsizlik Maaşı Almaya .Hak Kazananlara Sunulan Hizmetler İşsizlik Ödeneği, Genel Sağlık Sigortası Primleri, Yeni bir iş bulma, Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi hizmetleri sunulur.

İşsizlik Maaşı Alabileceğiniz Süre

İşsiz Kalmanızdan önce ki son üç yıl içinde sigortalı olarak 600 gün çalışanlara 180 Gün, 900 gün Çalışanlara 240 Gün, 1080 Gün çalışanlara 300 Gün İşsizlik maaşı almaya hak kazanırlar.

İşsizlik Maaşı ne Kadardır?


İşsizlik Maaşı çalışanın son 4 aylık kazanları esas alınarak günlük ortalama brüt kazançlarının %40 Kadar hesaplanır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik maaşı almaya hak kazananlardan sadece damga vergisi alınmaktadır.

Buna göre son 4 ay asgari ücretle çalışan biri 2,943 TL maaş alanlar damga vergisi çıkarılması ile 1.168 TL dir. Son 4 Ayda 6,000 TL Kazanan biri damga vergisi ödendikten sonra İşsizlik Maaşı 2.336 TL olacaktır. Dikkat edilmesi gereken Asgari ücretin %80 Fazla İşsizlik ödeneği alınamamaktadır.

İşsizlik Maaşı almayı hak edenler Ayın 5 de ve PttBank şubelerinden alabilir

İşsizlik Maaşının Kesildiği Durumlar

  • İşkur Tarafından sunulan mesleklerine uygun bir önceki işlerinde aldıkları miktara yakın ve ikamet ettikleri belediye sınırları için de olan bir işi haklı bir sebep olmaksızın kabul etmemeleri
  • Kayıt dışı çalıştığı tespit edilenler
  • İşsizlik maaşı süre içinde sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri “Emeklilik” gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesilir.

Hiç yorum yok