Sponasor Reklam

Son Dakika Haberleri

Endonezya'da Krakatoa Yanardağı Tekrar Patladı

Endonezya'da Krakatoa Yanardağı Tekrar Patladı

Kötü Şöhretli dünyaca ünlü Krakatoa (Karakatau) Yanardağı 10 Nisan 2020 Cuma günü yerel saat 23:00 Patladı. Patlamada Krakatoa Yanardağından yayılan püsküren kül ve dumanın  15 Km çapında olduğu ve patlamanın şiddeti Endonezyalılar tarafından 150 km uzakta olan ülkenin başkenti Jakarta'dan da duyulduğu bildirildi.

Patlamanın şiddeti yanardağdan akan lav ve bir wep kamerasından alınan görüntüler korku dolu anlar yaşamalarına sebep oldu. 2018 yılında patlaması sonucu yarattığı Tsunami sebebi ile 400 fazla insanın hayatına mal olan Krakatoa Yanardağı patlamasından daha güçlü olduğu düşünülüyor.

Sumatra ve Malezya arasında bulunan Endonezya'ya bağlı bir ada olan Karakatau adasında bulunan yanardağ 1883 yılında patlaması atom bombasından 10 kat daha güçlü ve 36.000 insan hayatını aldı. Anak Karakatau Yanardağın patlaması sonucu Yüzlerce köy yok oldu külleri Avrupa'ya kadar ulaştı. 1883 Yılında yaşanan patlama dünya atmosfer ısısında 2 santigrat düşüşe sebep olmuştur.

2018 yılında meydana gelen patlamada patlamada yüksekliğinin üçte ikisinden fazlasını kaybeden Yanardağ 10 Nisan 2020 Cuma günü gerçekleşen patlamanın daha güçlü ve daha büyük magmatik patlama yaşandı.

Dünyanın en kalabalık 4. ülkesi Endonezya çoğunluğu Müslüman olan 264 milyon nüfusa sahip ülkede yaklaşık 130 aktif yanardağ bulunmaktadır. Krakatoa (Karakatau) Yanardağı Volkanik Patlayıcılık İndeksi (VPİ) göre 6. seviye volkanlar arasındadır.




Hiç yorum yok