Sponasor Reklam

Son Dakika Haberleri

DGD Nedir? Doğrudan Gelir Desteği Ödemesi Nasıl Alınır?

DGD Nedir? Doğrudan Gelir Desteği Ödemesi Nasıl Alınır?

Dgd Nedir? Doğrudan gelir desteği nedir? Dgd desteği nedir? Dgd Ödeneği nedir Nasıl Alınır?
Dgd (Doğrudan Gelir Desteği) ; çiftçilerin desteklenmesi amacıyla tarım sektörü ve kırsal alanın kalkınması için çiftçinin desteklenmesi amacıyla tarımsal alanın geliştirilmesi ve desteklenmesi için tarımsal faaliyetler yapan çiftçilere Doğrudan Gelir Desteği ödemesi yapılmasıdır. Çiftçilerin mazot ve gübre desteği gibi desteklerin alabilmesi için gerekli bazı şartlar bulunmaktadır.

DGD Nedir?

Üretim fazlası olabilecek ürünlere sınırlandırma konularak Çiftçilere yaratacağı olumsuz etkilerden koruma amacıyla devlet tarafından üreticiye verilen ödemelerdir. Bu sayede devlet üretim fazlası satın almaktan korur iken çiftçiyi alternatif veya talep gören ürünlerin üretimi yapmalarına olanak veriyor. Mazot ve gübre desteği önemli desteklerdir.

DGD modeli (İMF ve Dünya Bankası) doğrudan gelir desteği (DGD) 2000/267 sayılı Bakanlar Kurulu Kararınca,14 Mart 2000de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
DGD amacı ihtiyaç fazlası tarım ürünlerinin azaltılması ile oluşabilecek olumsuzluklara karşı çiftçi gelirlerinin korunmasıdır.

DGD Ödemesi Alma Şartları Nelerdir?

Doğrudan gelir ödemesi alabilmek için tarım arazisinin en az 1 Dekar en ve en fazla 500 dekar olmalıdır.1 dekarın altındaki ve 500 dekar üstündeki tarım arazileri bu ödemeden faydalanamaz. Organik tarım yapan ve toprak analizi yaptıran çiftçiler, tavsiye edilen üretim tekniklerini kullandıkları araziler dikkate alınarak dekar başına yapılacak DGD ödemeleri miktarı Bakanlık tarafından belirlenir. 
  1. ÇKS yani Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmaları gerekiyor.
  2. Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine dilekçe ile müracaat edilmeli.
  3. 50 dekar üstünde tarım arazileri için toprak analizi yapılmış olmalı. Toprak analizi yaptırmayan çiftçiler mazot desteği alabilecek ancak gübre destekleri alamayacak.
Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurunuz yaptıktan sonra yapılan incelemede uygun görülmeniz doğrultusunda destekleme ödemesi almaya hak kazanırsınız. Onaylanan Başvurularda mazot desteği %50 kadar olabilmektedir.

DGD Başvurusu Gerekli Belgeler

DGD ödemelerinden faydalanmak isteyen çiftçilerin ÇKS’deki bilgilerini güncelleştirmeleri ve aşağıda belirtilen belgeleri, başvuru sırasında il/ilçe müdürlüklerine vermeleri gerekmektedir.
  1. DGD başvuru dilekçesi
  2. ÇKS güncelleştirilmiş çiftçi kayıt formu
  3. Faydalanmak istediği ileve DGD ödemesi ile ilgili talep formu ve/veya dilekçeleri
  4. Çiftçi belgesinin örneği.
Tarım ve orman bakanlığı Tarafından ödenen DGD Ödemeleri için ayrıntılı bilgi Tarım ve orman bakanlığı Alınabilir.
T.C Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Mazot ve Gübre Desteğine İlişkin destekler aşağıdadır.
Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteği
Resmi Gatezete Yayınlaman Tebliğler Aşağıdadır.
Bitkisel Üretimle İlişkili Olarak, Doğrudan Gelir Desteği Ödemesi Yapılmasına İlişkin Tebliğ
Doğrudan Gelir Desteği Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ

DGD (Doğrudan Gelir Desteği) Başvuru Dilekçe Örneği


DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ BAŞVURU DİLEKÇESİ



…………....................... Tarım İl/İlçe Müdürlüğüne



2005/8629 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Karar ve Bitkisel Üretimle İlişkili Olarak Doğrudan Gelir Desteği Ödemesi Yapılmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2005/…) gereğince Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı olan ve söz konusu Tebliğ hükümlerine uyacak şekilde tarımsal üretimde bulunduğum tarım arazisi için sabit doğrudan gelir desteği ödemelerinden yararlandırılmam ve bu ödemelerin T.C. Ziraat Bankasında açılan/açılacak  hesabıma aktarılması için gereğini arz ederim.



Ödemeye ilişkin düzenlenen ve askıya çıkarılan icmallere, askı süresi içerisinde itiraz etmediğim taktirde kesinleşmiş icmal bilgilerinin doğruluğunu kabul etmiş sayılacağıma, ayrıca söz konusu ödemeyi Karar ve Tebliğ esaslarına aykırı olarak haksız yere aldığımın tespit edilmesi hâlinde, aldığım ödemeyi, ödeme tarihinden itibaren işleyecek gecikme zammı ile birlikte, gayrikabil-i rucu hiçbir itiraz beyan etmeden, ilk talepte 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde geri vermeyi kabul ve taahhüt ederim. ... /…... / 2005


Adı ve Soyadı:
TC Kimlik No:
Telefon:
Adresi:
İmza:

Hiç yorum yok