Sponasor Reklam

Son Dakika Haberleri

Corona Virüsü (Covid-19) Nasıl Kurtulabiliriz? Mümkün Mü?

Corona Virüsü (Covid-19) Nasıl? Ne Zaman Bitecek?

Corona (Covid-19) Virüsüne karşı mücadele başta ülkemiz ve diğer ülkeler çeşitli önlemler aldı ve almaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü bu virüsü pandemik olarak ilan etmesinden sonra önlemler daha da artırıldı.

Herkesin merak ettiği Corona Virüsü (Covid-19) Nasıl ve  Ne Zaman Biteceğine kimse net bir cevap veremiyor. Bu virüs insanoğlunun karşılaşacağı ne ilk ve ne son tehlike olacaktır. Geçmişte de buna benzer vakalar olmadı mı?

Coronavirüsü hakkında bilgi sahibi değil iseniz T.C. Sağlık Bakanlığının virüs hakkında yapmış olduğu açıklamaları inceleyiniz. Resmi ve uzman tarafından yapılmayan açıklama ve önerileri dikkate almayınız.

COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) Nedir?
COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) Belirtileri Nelerdir?
COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) Nasıl Bulaşır?
COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) Tanı Nasıl Konur?
COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) 'na Yakalanmamak İçin Öneriler Nelerdir?

Doğa ve insanoğlu şu an bir savaş halinde olabilri mı? Bu savaşta insanoğlunu yapabildiği tek şey sadece savunma yapabilmek mi olacak. İnsanoğlunu karşılaşabileceği en korkunç senaryoyla kaldı. Korona virüsünün hızlı yayılması, ölümcül ve belirtileri farklı olabilmesi korona ile mücadelede zor zamanlar yaratıyor. Bilmediğimiz ve göremediğimiz tehlike karşısında ne yapabiliriz ki?

Corona Virüsü nasıl bulaşıyor? Corona virüsü nasıl ortaya çıktı? Corona nasıl anlaşılır? Corona nasıl geçer? soruları artık geçmişte kalması gerekmiyor mu? Artık Korona ne zaman bitecek? Corona ne zaman biter? diye düşünmeye başlamalıyız. Koronadan bir an önce kurtulmak ve normal yaşamımıza geri dönmek için elimizden geleni yapmalıyız.

Corona virüsü nerede,nasıl,neden çıktı gibi konularını bir kenara atmalı ve korona ile nasıl mücadele etmeliyiz, corona ile mücadele yeterli miyiz ve virüsü nasıl yenebileceğimize odaklanmalıyız. Bu virüs hakkında her geçen gün yeni bilgiler ediniyoruz. Virüs hakkında edindiğimiz bilgiler onu şu an için yenmemiz için yeterli değil. Peki virüs ile nasıl mücadele edebiliriz. Şu anda geçerli tek mücadele yolu virüsten korunmak ve yayılmaması için insanlarla teması en aza indirmek değil mi?


Corona Virüsü (Covid-19) Ne Zaman Ve Nasıl Kurtulabiliriz.

Corona Virüsü (Covid-19) Ne Zaman Ve Nasıl Kurtulabiliriz.

Corona ile mücadele de elimizde var olan tek şey sadece virüsten korunmak. Virüsün yayılmasını sadece insanların virüsü yaymasını engellemek yapılabilecek en iyi mücadele yolu ülkemiz için virüsten korunma ve kurtulmamız için bunların yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Bazı ülkeler sıkı tedbirler aldı ancak bazıları tam anlamıyla tedbir almadı acaba yaz aylarına bel mi bağladılar ? Virüsün sıcağa karşı direncinin az olması yaz aylarında yayılmasının azalacağı, gerileyebileceği veya virüsten kurtulabileceği düşüncesi içinde olmaları yanlış düşünceler olabilir. Yaz ayları ve sıcak aylar insanların en fazla etkileşimde olduğu aylar olması insanların virüsü daha fazla yaymasına ve kış aylarına kadar ulaşmasına sebep olabilir.

Ülkemizde yapılan testlerde %14 - 15 oranına  pozitif vaka çıkmakta sağlık bakanı Fahrettin Koca virüsü kapan birinin bir veya iki kişi değil onlarca kişiyi hasta edebileceğini yakın zamanda açıkladı. Peki ne yapabiliriz Nasıl bir formül uygulanmalı.

Tam Karantina Geniş Çaplı En Az 14 Günlük 

Ülkemizde kurulan bilim kurulu ve uzmanlar sürekli uyarılarında yaptıkları açıklamalar bazı sebeplerden dolayı uygulanamıyor. Sosyal mesafeyi korumak ve temastan kaçınmak önemli ancak insanların ekonomik kaygısı ve toplumuzun yapısı uygulanmamasında en önemli unsurlar.

Virüs 14 gün içerisinde belirtilerinin görülmesi ve enfekte olanların tespit edilmesi için gereken süre 1 ile 14 gün en yaygın olarak 5 günde tespit edildiği gözlemlenmiş virüsten korunmak için Ülke olarak daha geniş önlemler alınması gerekli olabilir. Ülke olarak 14 Gün boyunca Karantinada kalmamız diğer insanlara bulaştırmamamız ve kendimizi korumamız demek.

Ülkemiz için bu virüsten korunmak ve en kısa zamanda normal yaşantımıza dönmemiz ülke ekonomisi için son derece önemli sürecin uzaması insan hayatını ve ülkemize ağır ekonomik sorunlar yaratabilir. Bu sürece en fazla destek iş adamları tarafından olmalı iş ve ekonomik durumlarının bir an önce düzelmesi herkes için önemlidir.

Bu süreç normal bir süreç gibi bakılmamalı bu virüsle mücadelede milli seferberlik gibi bakılmalı ülke geleceğini ve insan hayatını etkileyebilecek durum karşısında bir an önce engellenmesi için daha etkili adımlar atılmalı.

14 Günlük Tam Karantina Nasıl Uygulanabilir?

  1. 14 Gün boyunca insanların dışarı çıkması ve insanlarla etkileşimi kısıtlanmalı .
  2. 14 gün boyunca karantina da kalacak insanların 14 günlük temel ihtiyaçları sağlanmalı.
  3. Temel ihtiyaç malzemesi satan iş yerlerine sadece erişim olmalı. Temel ihtiyaç haricinde ürün bulunmamalı. Sigara,Alkol vb. ürünler için insanlar dışarı çıkabilir. Bunun için gerekli   önlemler sağlanmalı.
  4. Temel ihtiyaç malzemesi üreten vb. hariç tüm iş yerleri kapalı olmalı. 
  5. Açık kalan iş yerlerindeki çalışanlar için tam sağlık ekipmanı ve virüsü ailesine bulaştırmaması için gerekli önlemler.
  6. Hasta veya hasta şüphesi olanların hastahaneye gelmeleri yerine bulundukları yerde muayene edilmeli. Virüs ve gerekli durumlar buna göre karar verilmeli.
  7. Tespit edilen hastalar ve ailesi için gerekli önlemler alınmalı.
  8. Çiftçi ve tarım için gerekli önlemler.
Bu süreç doğru planlana bilir ise Corona Virüsü en kısa sürede bitebilir. Bu süreç ağır gelebilir ancak mücadele etmede gerekli adımlar virüs ve enfekte olanları bu süreçte tespit edip gerekli önlemler alınması son derece önemlidir. 14 günlük süreçte virüs ve yayılması gibi konularda daha fazla bilgi sahibi olunabilir.

Tarım ve tarım faaliyeti sürdürenlerin şehir veya şehirden gelebilecek virüs tehlikesine karşı önlemler alınarak. Gıda vb ürünlerin üretiminin durmasını engellemiş oluruz.

Bu süreçte çalışan insanların korunması için koruyucu malzeme ve konaklama gibi faaliyetler gerekli virüs tehlikesi taşıyan çalışanın ve ailenin korunması için  gerekli önlemler alınmalı. Çalışan insanlar ailesine virüsü taşımaması için konaklama ihtiyaçları gibi konular dikkat edilmeli.

Enfekte olanların evi ve ailesi için gerekli bir takım önlemler alınması gereklidir. Evin dezenfekte edilmesi ve aile 14 günlük karantina altına alınarak diğer aile üyelerinin de korunması sağlanabilir.

Hasta ve hastalık şüphesi olanların yerinde gerekli tespitler yapılması enfekte olan veya şüpheli durumlar için gerekli önlem alınmalı.

Şu an izlenen süreç hastalığın yayılması için sadece geciktirici faaliyetler virüs ile mücadele de virüsten kurtulma çabaları sarf edilmeli virüs hakkında çok net bilgi sahibi olamamamız ve aşı veya ilacının olmaması corona virüsünün tehlikesinin çok daha fazla olduğu anlamına gelmez mi? 

Korunmamızı daha etkili bir hale getirmemiz gerekiyor. Virüsü kapanların daha sonra tekrar hasta olabileceği gibi virüsün mutasyon geçirmesi gibi durumlarda söz konusu olamaz mı? Bu zor günlerimizde elimizden geldiği kadar sorunun çözümü için çaba sarf etmeliyiz.

14 Günlük Karantina Sonrası Nasıl Bir Yol İzlemeli

Karantina Sonrası Nasıl Bir Yol İzlemeli

14 günlük süreçten sonra ülkede normalleşme çabaları hızla yapılmamalıdır. Bu sureci atlatmamız virüsün tam anlamıyla biteceği anlamı taşıyamaz. Virüsün varlığının olabileceği konusu es geçilmemeli iş ve iş yerleri yavaş yavaş faaliyete geçirilebilir.

İnsanların mesafe ve temas konusunda dikkat etmesi gerektiği unutulmamalı Toplu alanlar hala risk unsurunun fazla olduğu alanlar olacaktır. Şu an olan geciktirici etkenler sürdürülmelidir.

Dışarıdan gelebilecek virüs tehlikesine karşı sıkı tedbirler uygulayarak diğer ülkelerden gelebilecek virüs salgınına karşı gerekli tedbir uygulanmalıdır.

Yaz veya sıcak aylarda belirtilenler doğru ise virüsün yayılması yavaşlayabilir ancak tamamen bitmeyebilir. Salgın kış ayları için tehlike oluşturabileceği için son derece dikkatli adımlar atılmalı.

Umarım ülke ve dünya en yakın zamanda bu tehlikeden kurtulabilir. Ancak belirtmek isterim ki eksik veya yanlış bilgi vermiş olabilirim çünkü salgın konusunda ve virüs konusunda bilgiye sahip olsam da bir uzman değilim. Düşüncelerimi yazma gereği duydum lütfen sadece yetkili ve uzman kişilerin açıklamasını dikkate alınız .

Hiç yorum yok