Mutant Enzim Plastik Geri Dönüşümü İçin Umut Vadediyor
Nature dergisinde yer alan makaleye göre Carbios şirketi plastik şişeleri birkaç saat içinde neredeyse tamamen sindirebilen mutasyona uğramış bir bakteri enzim geliştirdi.
Carbios, plastiği geri dönüştürmenin ve plastiğin %90 bir kaç saat içinde geri dönüşüme kalitesinden ödün vermeden geri dönüşüme yardımcı enzim geliştirdi. Corbios araştırmacıları Pet oluşturmak ve plastik şişeler üretmek için yapı taşlarını kullandılar üretilen şişeler normal plastik şişelerden daha kuvvetliydi.
Plastiği daha kalitesiz olarak geri dönüştüren yöntemlere nazaran enzim sayesinde daha iyi sonuç alınabiliniyor. Mutant Enzim saf plastiğe yakın kalitede geri dönüşüm yapılmasını mümkün kılıyor.
Plastik kullanımı artık bir çok alanda kullanılan ve hayatımızda yer edinmiş bir ürün haline gelmiş bulunmaktadır. Kullanılan bir çok üründe plastik kullanılmakta telefonlarda, içecek şişelerinde, alet ve ürünlerde bir miktar plastik kullanılıyor.
Plastik ürünlerin büyük çoğunluğu tek kullanımlık plastikler genellikle geri dönüşüme gönderilir veya çöpe atılır. Yılda milyonlarca ton plastik üretiliyor.
En fazla üretilen plastik türü Pet (Polietilen Tereftalat) yılda 70 milyon tondan fazla üretilen en yaygın kullanıma sahip Pet ürünlerinin sadece %30 Geri Dönüştürülüyor. Plastik ürünlerin geri dönüşümü sadece bir kaç defa olabiliyor.
Pet ürünlerinin geri dönüşümü yüksek sıcaklıklarda eritilmesi sonucu plastik kalitesi düşer. Düşük Kaliteli plastikleri çok az şirket tarafından tercih ediliyor. Enzim sayesinde plastik ürünler kalitesinden ödün vermeden tekrar kullanılabilecek.
Enzim plastik üretimi ve plastik ürünlerin geri dönüşümle tekrar kullanılabilir yapması sayesinde doğada biriken plastiğin azalmasına neden olabilir.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder