Dünya Bankasından Türkiye'ye 100 Milyon Dolar Destek Kredisi
Dünya Bankası 24 Nisan 2020 tarihinde Türkiye’nin COVID-19 salgınından dolayı alınan önlemleri desteklemek için Acil COVID-19 Sağlık Projesi kapsamında Türkiye'ye 100 milyon Dolar krediyi onayladı.
Onaylanan Kredi Dünya Bankasının Nisan ayında açıklamış olduğu 14 Milyar Dolar küresel Hızlandırılmış Fonunun parçasıdır.
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Auguste Tano Kouame yağtığı açıklamada "Bu finansman Türkiye’nin etki azaltma ve hastalık yönetimi olanaklarını güçlendirerek COVID-19 pandemisinin potansiyel olarak yüksek sağlık ve insan maliyetlerinden kaçınma kapasitesini güçlendirecektir. Bu proje ile desteklenen önlemlerle insanların hayatlarını kurtarılmasına katkıda bulunacağımızı umut ediyoruz" dedi.
Covid-19 pandemisi ile mücadelede ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanacak proje hükümeti desteklemeye yönelik iki bileşenden oluşuyor.
Birinci Bileşen Acil COVID-19 Müdahalesi
Birinci bileşen kapsamında verilecek 98 Milyon dolar değerindeki destek kredisi üç projeye veriliyor.
- Salgından dolayı etkilenen kişilerin tespiti ve acil ihtiyaç duyulan tıbbi cihaz, malzeme ve eğitim hizmetlerinin sağlanması
- Hastalıktan etkilenen yoğun bakımdaki hastaların tanısı ve tedavisi için ihtiyaç duyulan tıbbi cihazların ve malzemelerin temini ve hastalığın tedavisi ile hastalık yönetiminin desteklenmesi
- Halk sağlığı ile ilgili farkındalığın ve davranış değişikliğinin güçlendirilmesi ve bu şekilde bilgi ve güven oluşturma, davranış değişikliğini yaygınlaştırma ve kırılgan durumdaki grupların hizmet ve desteklere erişimlerini sağlama hedefleri doğrultusunda devletin, özel sektörün ve sivil toplumun kararlılığını arttırmaya yönelik toplum katılımının ve bilgilendirme faaliyetlerinin arttırılması.
İkinci Bileşen Proje Yönetimi, İzleme ve Değerlendirme
İkinci Bileşen kapsamında 2 Milyon dolar destek ise projenin uygulanması,değerlendirmesi ve ilerlemenin izlenmesi için insan kaynakları ve idari kaynakların desteklenmesidir.
Projen Görev Ekibi Sorunlusu Ahmet Levent Yener Yapmış olduğu açıklamada:
"Hastalığın özelliği dikkate alındığında, nüfusun büyük kısmı bu projeden faydalanacaktır. Faydalanıcı sayısının yaklaşık 20 milyon kişi olması beklenmektedir. Bunlar arasında COVID-19 ile enfekte olmuş kişiler, özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar olmak üzere risk altındaki nüfus grupları, göçmen aileler ve Türkiye’de salgına karşı müdahale çalışmalarında görev alan tıbbi ve acil yardım personeli, tıp ve test kurumları ile halk sağlığı kuruluşları yer alacaktır." dedi.
Ayrıca Yatırım Projesi Finansmanı (IPF) yoluyla finanse ediliyor ve 10,5 yıllık vadesi bulunan kredinin 5 yılı geri ödemesiz dönemdir.
Dünya Bankası 15 aylık süreçte 160 Milyon Dolar daha destek verebilir. Yoksul kesimi ve işletmeleri desteklemek amacıyla verilecek kredi IDA'nın 50 Milyar dolarlık destek paketinden verilebilir.
Dünya Bankası yapmış olduğu Türkiye'ye Destek Kredisi Tam Metin Açıklaması.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder