Sponasor Reklam

Son Dakika Haberleri

Abd'nin Çin'de Nükleer Test Endişesi

Abd'nin Çin'de Nükleer Test Endişesi

Abd'nin Çin'de nükleer test endişesi Çin gizli ve düşük güçte nükleer testler yapıyor olabilir. Trump yönetimi tarafından iddia edilen nükleer test iddialarına bazı faktörler sebep oldu.

Abd'yi endişelendiren ve şüphelenmesine sebep olan Lop Nur test sahasında artan faaliyetler, sahadaki geniş kazılar ve Çin'in patlama içeren özel oda kullanımından kaynaklanıyor.

Abd'nin iddialarını güçlendiren diğer bir sebepte radyoaktif emisyonları ve sismik titremeleri tespit etmek için tasarlanmış Çin'de bulunan izleme istasyonlarında veri aktarımında son yıllardaki kesintiler.

Abd'nin Çin'de Nükleer Silah Test Endişesi


Abd, Çin ticaret savaşından sonra Trump yönetiminin salgından dolayı Çin'i suçlaması ve Çin'in Gizli Nükleer Test yaptığı iddiaları nasıl sonuçlanır bilinmez.

İstasyonlar nükleer anlaşmaya katılan ülkelere anlaşmayı ihlal etmemeleri için kurulan bağımsız bir kuruluş tarafından denetlenen sismik ve radyoaktif etkinlikleri ölçmeye yarayan sistemlerdir.

Çin de Bulunan istasyonlar test yasağı anlaşmasına uygunluğu doğrulamak için kurulmuş yüzlerce site içeren uluslararası bir ağın parçasıdır. Nükleer anlaşmaya katılan ülkeler istasyonları işletmekten sorumlu ve anlaşma resmi olarak yürürlüğe girmediği için, anlaşmayı denetleyecek olan Viyana merkezli kuruluşa gönüllü olarak veri aktarmaktadır.

Kapsamlı Nükleer Test-Yasaklama Anlaşması (CTBT)  Türkiye'ninde onayladığı anlaşmayı Çin ve Abd onaylamamıştır. Anlaşmayı imzalayan 44 ülke bulunurken 35 ülke onayladı ancak onaylamayan 9 ülke bulunmaktadır. Anlaşmayı onaylamayan ülkeler Çin, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Mısır, Hindistan, Endonezya, İran, İsrail, Pakistan ve ABD. Hindistan, Kuzey Kore ve Pakistan henüz Antlaşmayı imzalamadı.

Trump yönetimi, Rusya'yı da kapsayan tüm nükleer silahları kapsayan yeni bir nükleer anlaşma müzakere etme umuduyla Pekin ile nükleer silah görüşmeleri yapmaya çalışıyor.

Lop Nur Nedir? Lop Nur Nerededir?


Çinde bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesi içinde yer alan tuz gölü akarsu akışını engelleyen barajlar nedeni ile neredeyse kurumuş Çin'in Nükleer test yaptığı alandır.

Lop Nur veya Lop Nor olarak adlandırılan Çin'in nükleer silah test sitesi ayrıca nükleer silah eğitimi verdiği tek alanıdır. Lop Nur test alanı 100.000 km kareyi kapsıyor ve 20.000 km kare nükleer test amaçları için kullanılmıştır.

Çin'deki önemli Nükleer silah stok yeri olabilir.Çin de yaklaşık 300 nükleer savaş başlığına sahip olduğu tahmin ediliyor. Abd, Çin 10 yıl içinde nükleer silahlarını 2 katına çıkarabilir.

Hiç yorum yok