Sponasor Reklam

Son Dakika Haberleri

Corona Virüsü Pandemisi Dünü, Bugünü, Sonrası

Corona Virüsü Pandemisi Dünü, Bugünü, Sonrası

Çin'de başlayan ve sonra tüm dünyayı kısa bir sürede etkisi altına alan Corona Virüsü Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi ilan edilmesi Corona Virüsünün (Covid-19)  ne kadar tehlikeli bir hastalık olduğu belirtilmiş oldu.

Yazıya başlamadan önce hastalık konusunda uzman olmadığımı Corona virüsü hakkında tavsiye veya öneri belirtilmeyeceğini söylemek istiyorum. Koronavirüs Hakkında ortaya atılan Komplo teorileri, Corona (Covid-19) virüsü için yapılan tedbirler hakkında biraz değinmek düşüncelerimi belirtmek istiyorum.

İnsanoğlunun doğa karşısında ne kadar aciz kalabileceği konusunda Corona Virüsü sayesinde bir kez daha anladık. İnsan, doğaya ve doğal yaşama saygı duyması gerektiğini anlayabilecek mi? Çin'de başlayan bu hastalık için çinlileri suçlamak veya komplo teorileri üretmek kolay bir yol olsa bir çok insan bu hastalık için Çin'in Wuhan eyaletindekileri suçladı.

Çin'de görülmeye başlayan hastalıktan çok öncesinde Avrupa'da Kara veba bir çok insan hayatına mal
oldu. O zamanki avrupa virüs ve hastalıklar hakkında bu gün ki gibi bilgi sahibi değildi. Kısaca herhangi bir yerden bu şekilde bir hastalık çıkabilirdi.

Bu günün teknolojisi sayesinde hastalıklara tanı koyabilmek çok daha kolay olabilse de yeni ve mutasyon geçiren virüslere karşı insan savunmasız kalabiliyor. Teknolojisi bu kadar gelişmiş ve hastalıklara hızlı tanı koyabilme kabiliyetine sahip insanoğlu koronavirüs karşı savaşında en erken aşı kullanımı aşıyı bulduktan en az 6 ay sonra kullanmaya başlayabilecek.

Bazı insanlar komplo teorisi üretiyor. Bazılarının ürettiği komplo teorileri şu anki Corona Virüsünün yayılma hızı ve bir çok ülkede görülmesi komplo teorilerinin geçersiz ve aptalca olduğunu gözler önüne seriyor. Komplo teorileri arasında en fazla ilgi gören teori laboratuvar ortamında veya kimyasal silah olarak kullanıldığı yönünde, laboratuvar ortamında üretilen bir virüs kullanılmadan veya yayılmadan önce bu virüse karşı bir aşı geliştirilmiş olması gerekiyordu. Şu an Dünyada Coronavirüsüne Karşı geliştirilmiş ve kullanılabilecek bir aşı bilinmiyor.

Bir çok ülke aşı bulduğunu iddaa ediyor ve aşı geliştirme yarışına girmiş olsa da aşının kullanılabilmesi için bazı testleri geçmesi ve insan sağlığı için tehlike oluşturmaması gerekiyor.

Korona virüsü (Covid-19), sars ve mers virüsleri ile aynı aileden virüslerdir. Covid-19 mutasyon geçirmiş bir virüs hızlı yayılması acaba bir daha mutasyon geçirerek insan hayatını tehlikeye atabilir mi? Virüsün tekrar mutasyon geçirmesi ihtimal olabilir mi? Soruları cevap bulacak mı?

Ülkemizde Korona Virüsü Tedbirleri

Ülkemizde hızla yayılan Corona Virüsü (Covid-19) şu anki yayılma hızıyla bir çok ülkeden hızlı ilerlediği görülüyor. Bu ilerlemeler corona.cbddo.gov.tr korona Takip sitesinde İtalya ile Türkiye de hastalığın ilk görülme günlerini kıyasladığımız zaman Türkiye'de covid-19 daha fazla insana bulaştığı görülüyor.

Ülkemizde 26-28 Mart tarihlerinde Cumhurbaşkanı yeni tedbirleri açıkladı.bu tedbirler geç olsa da ek tedbirlerin getirilmesi hastalığın yayılmasına engel teşkil edebilir. Halkın bir bölümüne ekonomik yardımların olacağı anlaşılan tedbirlerde emekliler ve sosyal yardım alanlar için ekonomik iyileştirmeler içeriyor.

Cumhurbaşkanı Açıkladığı Tedbirler


  1. Şehirler arası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlanmıştır. 
  2. Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışama geçilecektir. 
  3. Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacaktır. 
  4. Piknik alanları hafta sonu kapalı olacak hafta içi de buralarda toplu olarak bulunulmayacaktır. 
  5. Askerlerimiz 14 gün kuralına uygun olarak celp uygulamasına tayin olacaktır. 
  6. Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir. 
  7. Tüm illerimizde valilerin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak gerektiğinde ilave tedbirler kararlaştırılacaktır.
  8. 1 Milyon adet hızlı tanı kiti kullanıma açılacak.

Cumhurbaşkanı Açıkladığı Ekonomik Tedbirler


  1. 2 Milyon dar gelirli aileye 1000 TL destek verilecek
  2. En düşük emekli maaşı 1500 TL olacak.
  3. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına aktırılan kaynak 180 milyon TL olacak.
  4. 80 Yaş ve üstü peridiyodik takip programı yapılacak.
  5. Sağlık çalışanlarına 3 ay boyunca ödemeleri üst tavandan yapılacak.
  6. 32 yeni sağlık personeli isdihdam edilecek.
Bunların Yanı sıra Sanayi,Ticaret, Maliye ve Bankacılık sistemlerinde destekler olacağını Cumhurbaşkanı Açıkladı. Cumhurbaşkanının açıkladığı tedbirler arasında 2 milyon dar gelirli aile sosyal yardımlardan yararlanan aileler olacağı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıkladı.

İnsanların Corona virüsü tedbir veya uygulamalarına aldırış etmediği görülüyor. Cafe, kıraathane gibi alanlar haricinde birçok işyeri faaliyet göstermeye devam ediyor. Toplum sağlığını tehdit eden bu sistem virüsün yayılmasına olanak tanıyor. 

Virüsün Yayılmasını Nasıl Engelleyebiliriz

Corona Virüsünün yayılmasını sıkı izolasyon politikası yapılmalı. Bu politikaya uygun zemin ve şartlar oluşturarak virüsün yayılma hızını düşürmek. Tanı konulan hasta ve yakınları Corona testine tabi tutulmalı. 2 Haftalık sıkı bir izolasyon tedbiri ve çalışması Corona yayılması ve Corona tedavisi için son derece önem arz eden bir durum.
Kısaca :Ülke olarak sıkı bir karantina oluşturulmalı bir süre yetecek temel ihtiyaç depolanmalı (stok yapılmamalı) bu sırada tanı kitleri kullanılarak hızla hastalara tedavi uygulamalı.

Corona Virüsü Sonrası Nasıl Olacak

Corona Virüsü Ülkemizde ve Dünya devletlerinin yaptığı ekonomik açıklamalar Corona virüsü sonrası ekonomik alanda sıkıntı yaşanacağını belirtmektedir. Uzmanlar Corona Virüsünün yaz aylarında zayıflayacağı ancak tamamen yok olmayacağını belirtmektedir. Corona Tedavisi ve aşısı için herhangi bir gelişme olmadığı için insanların temel gıda ve temel ihtiyaçlarının giderilmesi için sıkı tedbirler alınmalı.Özellikle tarım alanında yapılması gerekecek bir çok adımdan herhangi bir açıklama olması akıllarda soru işareti bırakıyor.

Corona Virüsü ile mücadele ederken insanların gıda vb. ihtiyaçları sürdürülebilir bir yapı ve temiz bir şekilde üretilmesi için adımlar oluşturulmalı.

Umarım Corona Virüsü Salgınını en kısa sürede atlatırız. Bu süreç uzun süreceğe benziyor. İnsanların temel ihtiyaçları bulunmakta ve bu temel ihtiyaçları üretilmesi konusu son derece önemli eğer ülkemiz yakın zamanda bu süreci atlatabilir ise konumu itibarı ile tüm dünyaya temel ihtiyaç ve gıda üretimi sağlayabilir konuma gelebilir. Bu ekonomik kalkınma ve yatırım almasına sağlayabilir.

Hiç yorum yok