Sponasor Reklam

Son Dakika Haberleri

Blogger Günlüğü #3

Burada birincisini, burada ise ikincisini yayınladığım Blogger günlüklerine devam ediyorum. Daha önce de dediğim gibi amacım ilginizi çekecek, size fayda sağlayacak içerikleri ve paylaşımları derlemek. Blogger günlükleri ile çoğu kişiyi ilgilendireceğini düşündüğüm sorulara yanıtlar veriyor, yorumları cevaplıyor, linkler paylaşıyorum. Bol paylaşımlı üçüncü blogger günlüğüne başlayalım…




Bir Paylaşım (Yeni Tema): Uzun zamandır kullandığım Blog Hocam’ın temasında günümüze uygun, modernize edilmiş bir değişikliğe gitmeye karar verdim ve bununla ilgili ilk çalışmam olan yerleşim çalışmama ait bir görüntüyü sosyal medya hesaplarımda paylaştım. Sağ olsunlar beğenen, ilgi gösteren, düşüncesini paylaşan arkadaşlar oldu. Bundan sonra da yeni tasarımla ilgili attığım her adımı sosyal medya hesaplarımda paylaşacağım. Süreci merak edenler, fikirlerini paylaşmak isteyenler hatta önerileri ile tasarıma yön vermek isteyenler Facebook ve Twitter’da beni takip edebilirler.



Bir Bilgi (Onur Soylan): Yakın zamanda Google’dan bir algoritma güncellemesi duyurusu geldi. Güncellemenin ismi “Fred”. Takip ettiğim SEO uzmanlarından Onur Soylan LinkedIn hesabında Google’ın bu güncellemesi ile ilgili detaylı analizi paylaştı. Onu Soylan’ın analizinden ortaya çıkan sonuç ise şu: %40 veya daha fazla trafik kaybı yaşayan sitelerin ortak problemi içeriklerinin zayıf veya kopya içerik olması.

Bir Link (Fundalina): Çoğunuzun tanıdığını tahmin ettiğim, dijital iletişim danışmanı ve blogger Funda Güleç’in hem kendi blogunda hem de diğer mecralarda yazdığı içerikleri takip ederim. Özellikle küçük işletmeler için çok faydalı yazılar yazar. Bu içerikler biz kişisel blog yazarları için oldukça faydalı olabiliyor. İçeriğin 365 Günü başlıklı yazısını her blog yazarının okumasını öneririm. Funda Güleç içeriğin ömrünü 4 çeyreğe ayırmış ve her çeyrekte gerçekleşmesi muhtemel senaryolar ile ilgili bilgiler ve öneriler vermiş.

Bir Link (Sosyal Medya Cafe): Blog yazmak teknik bilgi gerektirmese de blog düzenlemek, tema indirmek, düzenlemek gibi işler blog dünyasına yeni girenler için uzay bilimi gibi gelebiliyor. Sosyal Medya Cafe blogunun sahibi Sibel hanımla bu konuyu telefonda saatlerce konuştuk ve aslında çok basit olan bu işlemler için özellikle bayan bloggerlardan ciddi ücretler talep ederek blog yazma heveslerini sömüren kişilerin varlığından bahsettik.

Sibel Hanım bu kişilerin bilinçlenmesi ve fırsatçılara mahkum olmaması için bir yazı dizisi yayınladı. Bu yazı dizisinin 1. bölümünde internetten hazır tema indirmeyi, 2. bölümünde indirilen hazır temayı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri, 3. bölümünde indirilen bu hazır temayı bloga yüklemeyi, 4. bölümünde bu temaları Türkçeleştirmeyi, 5. bölümünde ise temayı kendinize göre düzenlemeyi anlattı.

Bir Link (Teknojest): Blog dünyasında sebebini bir türlü anlayamadığım bir ön yargı var. Bloggerlar faydalı, güzel içerikleri paylaşma ve bu içeriklere link verme konusunda çok cimriler. Ben faydalı bulduğum blog yazılarını sosyal medya hesaplarımda ve Blogger Günlüklerimde paylaşmayı seviyorum. Blog Hocam’ın misyonu blog yazarlarına fayda sağlamaksa faydalı linkler paylaşmak kadar doğal bir durum yok. Bu paylaşımlar bana okuyucu mu kaybettiriyor? Google sıralamamı mı düşürüyor? Elbette hayır.

İyi içeriklere link vermenin aksine pek çok faydası var. Teknojest’in sahibi Poyraz Şahin’in de bu konu ile ilgili bir yazı yazdığını görünce sevinmiştim. Link vermenin faydalarını bir de Poyraz Şahin’den okumanızı beğendiğiniz içerikleri okurlarınızla paylaşmanızı şiddetle öneririm.

Bir Yenilik (Yeni Blogger Temaları): Bildiğiniz gibi bir süre önce Blogger değişik stillerde 4 yeni temayı Blogger panelinde kullanma sundu. Böyle yenilikler için kısa yazılar yazmak yerine sosyal medya hesaplarımda duyurular yayınlıyorum. Blogger’ın yeni temaları için de böyle bir duyuru paylaşmıştım. Yeri gelmişken bu yeni temalarla ilgili görüşlerimi belirteyim.



Yeni temaların en büyük farkı %100 responsive yani mobil uyumlu olması. İçerik alanları ön plana çıkarılmış ancak sidebarların ana sayfada olmamasını sevmedim. Otomatik devamını oku ve sosyal paylaşım eklentileri ise yeni temaların en iyi yönleri. Yeni temalar arasında favorim ise Notable.

Not: Blogger’ın bu yeni temalarını kullanma ve özelleştirme ile ilgili Değmesin Yağlı Boya’da harika bir kılavuz var. Özellikle acemiler için çok faydalı.

Bir Hareket (Ücretsiz Blog Desteği): Sosyal medyada ve blog dünyasında zaman zaman çok değerli insanlar tanıma fırsatı yakalıyorum. Bu kişilerden biri de LinkedIn bağlantılarımdan Oğuz Gülay. Kendisinin LinkedIn’de yaptığı bir paylaşım çok ilgimi çekti. Blog açmayı düşünenlere ve hedefleri doğrultusunda blogunu geliştirmek isteyenlere gönüllü/ücretsiz destek veriyor. Twitter üzerinden konu ile ilgili yaptığımız kısa sohbette bu iyilik hareketine yeteri kadar ilgi gösterilmediğini söylemişti. Diyeceğim şu ki blog konusunda deneyimli birinin önerilerine ihtiyaç duyuyorsanız buradan detaylı bilgi alabilir ve kendisi ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir Sosyal Sorumluluk (Evren Günlüğü): Yukarıda blog dünyasında çok değerli inanlar tanıdığımı söylemiştim. Bunlardan biri de Türkiye’nin en eski blog yazarlarından Evren Soyuçok. Bir yazısında Down sendromlu çocuklar için neler yapabileceğinden, daha doğrusu onlara blog yazdırarak onlara bir katkı sağlama fikrinden bahsetti. Yazı ilgimi çekmişti çünkü bir blog yazarının kendi çabalarıyla gerçekleştirebileceği ender sosyal sorumluluk projelerinden biri olarak gelmişti bana. Etrafımda Down sendromlu bir çocuk yok ama düşündüğümde bu deneyimin onlar için değerli ve keyifli olacağını biliyordum.

Yazının devamını okudukça Evren’in her türlü çabasına rağmen Down sendromlu çocuklar için kurulan vakfın yetkililerinin gösterdiği tavır sinirlendirdi beni. Yardım illa maddi mi olmalı? Peki benim oraya yaptığım maddi bağıştan sizin cebinize ne kadar gidiyor? Her neyse o konulara hiç girmeyim. Diyeceğim şu ki bir bloggerın kendi çabaları ile sosyal sorumluluk adına emek ve vakit harcaması beni çok duygulandırdı. Umarım hepimiz bu kadar duyarlı, düşünceli ve yardımsever hareketlerde bulunabiliriz. Tebrikler, teşekkürler Evren Soyuçok.

Bir Link (Sade Ve Derin): Deeptone’un blog okuma oranının düştüğünü yazdığı yazıyı okuyana kadar uzun bir süredir blog istatistiklerime bakmadığımı fark ettim. Deeptone yazısında Nisan ayında tıklanma sayısının her zamanki değerlerin altına düştüğünü yazmış ve bunun muhtemel sebeplerinden bahsetmiş. Çoğu blogger gibi konu benim de ilgimi çekti ve hemen girip bir önceki ay ile bu ayın istatistiklerini kıyasladım. İşte sonuçlar:

trafik kaybı


Turuncu çizgi: 17.Şub.2017 - 18.Mar.2017
Mavi çizgi: 19.Mar.2017 - 17.Nis.2017

Son bir ayda Blog Hocam’ın trafiğinde %20 azalma var. Bu düşüşün kaynağını incelediğimde neredeyse tüm trafik düşüş olduğunu gördüm. Özellikle yönlendirme trafiğinde ve sosyal trafikte %50 – %60 düşüş var.

Deeptone’un yazısı çok ilgi gördü ve yorum anlamında ciddi katılım oldu. Görünün o ki çoğu blogger Deeptone ve benim gibi Nisan ayında trafik kaybı yaşamış :) Umarım şu dönem çabucak geçer ve yazılarımız bol bol okunur.

Bir Duyuru (Değmesin Yağlı Boya): Uzun süredir misafir blogculuk yani konuk yazarlık ile ilgili bir gelişme yok Blog Hocam’da. Ne bir misafir yazı yayınladım ne de başka bir bloga misafir oldum. Değmesin Yağlı Boya’nın misafir yazar alımı ile ilgili yazısını görünce hem trafiğimi arttırmak, hem de backlink kazanmak için konuk yazarlık olayına daha fazla vakit ayırmaya karar verdim.

Sizlere de önerim ziyaretçi sayınızı arttırmak ve blogunuzu yeni kişilere duyurmak için en etkili yöntem olan misafir yazarlığı denemenizdir. Örneğin Blog Hocam’a misafir olmaya ne deriniz? Blog yazarlarını ilgilendireceğini düşündüğünüz orijinal içeriklerinizi mail olarak gönderebilirsiniz.

Hiç yorum yok