Sponasor Reklam

Son Dakika Haberleri

Uyan Ey Fatih Uyan!

UYAN EY FATÄ°H UYAN!
         Bir ramazan ayına daha ulaÅŸmış olmanın verdiÄŸi mutluluk, huzur gerçekten paha biçilemez. Ramazanlarda en büyük duam gönüllerimizi kaplayan bu huzurun bütün Türk iklimine, Müslüman coÄŸrafyasına da yayılması olmuÅŸtur hep… Ama ne yazık ki bu pek mümkün olmuyor. Hatta her geçen yıl durum daha da kötüye gidiyor. Dünyanın birçok yerinde din kardeÅŸlerimiz ramazan ayının güzelliklerinden uzak; canlarının, mallarının hatta namuslarının derdinde yaşıyorlar –yaÅŸamaya çalışıyorlar-
            Bu bambaÅŸka bir konu bunu geniÅŸ zamanlarda sayfalarca yazıp saatlerce bu konuyu konuÅŸabiliriz. Bu mütalaa yaramızı iyileÅŸtirir mi yoksa içimizde yanan ateÅŸi daha da körükler mi orası belli deÄŸil iÅŸte.
            Bu ramazanda da yine televizyonlarda görüyoruz herkes bir yerlerde iftar programı yapıyor. Eyüp Sultan, Sultanahmet müminlerle dolup taşıyor. Bu kutlu ibadethanelerimiz her zamankinden daha ÅŸenler bu ayda. Ama bir yer var ki aklımıza orayı getirdikçe hüzünleniyoruz, hiddetleniyoruz ve zaman zaman da meraklanıyoruz Ayasofya, ne zaman kardeÅŸlerinin yanına katılıp Süleymaniye gibi, Fatih gibi minarelerinden Allahu Ekber nidalarını, saflarından Âmin seslerini yükseltecek diye. Evet, Ayasofya kardeÅŸtir bizim diÄŸer ‘’Ulu Mabetlerimizle’’ o Ä°slamiyet’e sonradan girmiÅŸ cesur bir cengâverdir bizim gözümüzde.
            Fatih Sulltan Mehmed Han’ın Müslüman Âlemine hediyesidir Ayasofya. Biz, son yüzyılda Ayasofya’yı hor gördük, deÄŸerini bilemedik Fatih’in bu kutlu hediyesinin. Ayasofya’yı o heybetine raÄŸmen boynu bükük bıraktık bir köşede.
            Bakın Arif Nihat ASYA ne güzel söylüyor ÅŸu dizelerinde
‘’BaÅŸlamışken Ramazan,
Neye yoktur mahyan?’’
Diye sor ma’bedine…
Uyan ey Fatih uyan!

Ayasofya’nın durumu ÅŸairimizin de içini daÄŸlamış olacak ki Süleymaniye için, Selimiye için metihler düzerken sıra Ayasofya’ya gelince Fatih’i imdada çağırmıştır.
Evet dostlar! Ramazan, iftarıyla, sahuruyla, ziyaretleriyle, teravihleriyle, pidesiyle, hurmasıyla ve de Kadir Gecesiyle çok güzel… Ama biz isteriz ki din kardeÅŸlerimiz de yaÅŸasınlar bütün bu güzellikleri. Ve Ayasofya da ramazan gelince minarelerinde mahyalarla Müslümanlara öğüt vermek ister. Müminleri ezanlarla, salalarla saflarında Yaradana secde etmeye davet etmek ister.

Uyan Ey Fatih Uyan!
Ma'bedinken daha dün,
Ayasofya'ndan bugün
Ne sala var, ne Ezan...
Uyan ey Fatih, uyan!
Uyan Ey Fatih Uyan!Şimdi artık oradan
Ne Aşır'lar, mevlid
Ne de Tekbir duyan...
Uyan ey Fatih, uyan!
Bakıp ağlar destan...
O da der, aÄŸlayarak:
''Ha sükut onda, ha çan!''
Uyan ey Fatih, uyan!
''Başlamışken Ramazan,
Neye yoktur mahyan?''
Diye sor ma'bedine...
Uyan ey Fatih, uyan!
Oldu geçmiş de yalan:
Bize mirasından
Bu, demek, elde kalan!
Uyan ey Fatih, uyan!

                         Arif Nihat ASYA

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

Hiç yorum yok