Sponasor Reklam

Son Dakika Haberleri

Kelimeleri Anlamak -1-

Kelimeleri Anlamak -1-
    Ne kadarda karmaşık insanlarız deÄŸil mi? Karmakarışık ve basit olmayı, gün batışında ay'ı görmek kadar tuhaf bulabilirsiniz. Bunu aslında bir yoruma yazmak istemiÅŸtim. Sonra bir yoruma sığmayacak kadar uzun bir hikaye olduÄŸunu hissettim. Gelin konuyu basitleÅŸtirelim. Şöyle düşünün ki, evlerinin köşesindeki aÄŸacın altına, onlar için deÄŸerli bir eÅŸya bıraktığınızı insanlara söyleyin ve deÄŸerini hissettirin. Bıraktığınız eÅŸya kimine göre fazlasıyla deÄŸerli olacaktır, belki de kimi yüzüne bile bakmayacaktır. Onları tebessüm ettirme ÅŸansınız sadece yarı yarıyadır. Hatta bazıları bunu vakit kaybı olarak bile görecektir. Gelin ÅŸimdi bunları hiç yaÅŸanmamış sayalım. Aynı insanlara yine aynı aÄŸacın altında topraÄŸa gömülü deÄŸerli bir eÅŸya bıraktığınızı söyleyin. Toprağın altında bambaÅŸka eÅŸyaların olduÄŸunu ve sizin bıraktığınız eÅŸyanın daha derinlerde olduÄŸunu ve bunu bir tek sizin bildiÄŸinizi düşünün. Kimileri baÅŸta aramaya tenezzül bile etmeyecektir. Ama kazmaya baÅŸlayan her insan o topraktan kendine göre deÄŸerli olanı bulup tebessüm edecektir. Ve buna emin olun. Åžimdi eÅŸyaların yerine kelimelerin, cümlelerin hatta hikayelerin olduÄŸunu düşünün. Hayattan kelimeler dedik. Bazı insanlar ısrarla felsefe yada edebiyat yaptığımda hala ısrarlı davranıyorlar. Oysa ne felsefeyle nede edebiyatla alakası bile var yazdığım hikayelerin. Bazı insanlar aÄŸacın altına döker kelimeleri, bazıları da serpiÅŸtirir toprağın altına. AÄŸacın gölgesine bırakmak kolaydır üstelik ama herkesi tebessüm ettiremezsiniz. Ama toprağın altındaysa sizin kelimenizi bulasıya kadar zaten herkes kendine tebessüm edebilecek bir ÅŸey bulur. Hayattan kelimeler uzun süreli bir macera olacak sanırım. Çünkü insanların kelimeleri anlamaya ihtiyacı var. Kelimelerle dans etmeden yazmaya alışkın olmadığımdan olsa gerek, yazması uzun bir yazı oldu. Ama anlamalı bazen, kelimelere gülümseyebilmeli. Belki de bu yüzden hiçbir yazıma kötü bir dönüş almadım. Belki de bundandır yüzlerce hikayeye binlerce gülümseme, üstelik bunu zaman bugünlerde daha iyi göstermeye baÅŸladı. Etrafımda moralim bozuk olduÄŸunda "Sen hep demez misin her ÅŸey gülümsemeyle baÅŸlar" diyen insanlar oluÅŸmaya baÅŸladı. TeÅŸekkür edilmesini sevmem mesela ve bunu anlamak insanlara çok karmaşık gözükür. Nezaketen bir cümledir oysa deÄŸil mi? Ama sadece bir gülümseme, yüzlerce kelimeden oysa daha deÄŸerlidir. Ä°nsanların gülümsemesine bu kadar deÄŸer veriyorsanız, onları kırmak, üzmek en son isteyeceÄŸiniz ÅŸeydir. Ve bundan da çok özür dilerim. Son zamanlarda moda oldu teÅŸekkürü sevmediÄŸimi bilen insanlar arasında "Özür dilenmesini sevmem" cümlesini kurmak. Konunun kendimi anlatmaya vardığını mı düşünüyorsunuz? ÇoÄŸunuzun yanıldığını görüyor gibiyim. Önemli olan tek ÅŸey varsa, oda insanların üzerinde bıraktığınız etkidir. Onlara bir parçanızı verirsiniz, yada bir gülümseme ve bu onlarda iz bırakır. Esas deÄŸerli olan da budur.

    Peki ya hiç tanımadığınız ve tanımayacağınız birisinin sizin için gülümsemesi ne kadar deÄŸerlidir? Ben yanıt vereyim maalesef çoÄŸumuz için bir hiç kadar deÄŸerlidir. Aslında her gün herkes bir hikayenin içindedir. Ve bugün bunu yapayım derken bile hayal gücünüzü çalıştırırsınız. Oysa hikaye veya hayal gücü kelimesini itici yada çocuksu bulabilir, sizde var olmadığını söyleyebilirsiniz. Maalesef var olan bir özelliÄŸin olmadığını iddia edip, var olmayan özelliÄŸin var olduÄŸunu iddia ediyoruz. Belki de bu yüzdendir hikaye kelimesini çoÄŸu yazımda vurgularım. Yıllar önce isimsiz yıldız hikayeleri yazar, saÄŸa sola bırakırdım. Zarfında bu hikayenin sahibi sensin yazan, onlarca hikaye. Ben onları hiçbir zaman tanımayacaktım, onlar da beni üstelik. Sahi bir hikaye insanları gülümsetir miydi? Birgün denemeye karar verdim. Otobüsün arka koltuklarından birine zarfı bırakıp, ön koltuÄŸuna oturdum. Genç bir çift geldi, okurken ki tebessümleri, kelimeleri, kendilerinden bir ÅŸeyler bulmaları o kadar güzeldi ki, birçok insanının gülümsemesine yön verdi. Kabul edelim baÅŸta saçma geldi size de deÄŸil mi? Ama gerçek yaÅŸanmış bir hikayeydi. Yıllar sonra hikayelerden birini okuyan birisi bana ulaÅŸtı. Hiçbir isim vs yokken üstelik, bunun hikayesi de belki bir baÅŸka kelimeleri anlamak yazısına kalmalı. Kimileri bu yazıyı yazarının kendini anlatması olarak görecek, kimisi esas deÄŸerli olanı ararken kendini tebessüm ettirecek bir ÅŸeyler bulacak belki bu yazıda.

    Ama size bir sır vereyim mi? Derinlerde deÄŸerli olan bir kelime yoktur, esas deÄŸerli olan sizi tebessüm ettiren bulduÄŸunuz herhangi bir kelimeden baÅŸkası deÄŸil. Bugüne kadar benim yüzümden tebessüm eden ve dolayısıyla beni tebessüm ettiren baÅŸta ailem olmak üzere herkese minnettarım.

Bir başka toprak altı çalışmasında görüşmek dileğiyle :)

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

Hiç yorum yok